Proteïne in eiwitrijke maaltijden

Proteïne (eiwitten) is noodzakelijk voor ons lichaam. Je kunt ze het beste zoeken in mager vlees, vis, eieren, noten en zaden, bonen en tofu. Ze zorgen er voor dat je je langer vol voelt omdat het 4 tot 6 uur duurt voor het helemaal afgebroken is. Sommige mensen beweren dat je, als je spieren op wilt bouwen, heel veel van deze voedingsstof tot je moet nemen. Er zijn echter nog geen studies die dat uitgangspunt onderbouwen. Ik ga er van uit dat je geen bodybuilder bent die speciale behoeften heeft, dus kun je je houden aan de richtlijnen van gezonde voeding. Ben je dat wel vraag dan specifiek advies aan een voedingsdeskundige.

eiwitbehoefte

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Zorg dat je in ieder geval een halve liter melkproducten drinkt en dat je de rest van je 'rantsoen' laat bestaan uit magere varianten. Eiwitten vind je in brood, granen (rijst, pasta e.d.) en peulvruchten (bv. bonen en linzen), noten, paddenstoelen, vlees, vis, gevogelte (zoals kip), melk(producten), kaas en eieren. Als je eens een dag zonder vlees wilt dan is dat geen enkel probleem, Kies dan voor peulvruchten als alternatief omdat ze een goede vervanging zijn van vlees, maar je kan ook een variant van de vele vleesvervangers kiezen die er in de supermarkt te verkrijgen zijn. Ze bevatten veel eiwitten en koolhydraten die je lang vol zullen houden. Vegetariérs en veganisten moeten wat meer proteïne eten dan in bovenstaande tabellen omdat plantaardig eiwit minder essentiële aminozuren bevat dan dierlijk eiwit. Ze moeten zo'n 15 gram extra eten.

Een eiwitrijke maaltijd voor senioren aan huis bezorgd

Misschien ben je wel bekend met het fenomeen de maaltijdservice. Dit is een bedrijf (tafeltje dekje) waarbij maaltijden aan huis bezorgd worden. Dit kunnen kant en klare verse maaltijden zijn of diepvriesmaaltijden. Doordat veel senioren tegenwoordig te maken hebben met speciale diéten innoveren ook deze maaltijdservice concepten mee. Een voorbeeld daarvan is het aanbod dieetmaaltijden. Denk dan aan gemalen gerechten, vloeibaar eten, vegetarische gerechten maar ook koolhydraatarme en eiwitrijke maaltijden.

Het belang van goede voeding

Vooral voor ouderen is het belangrijk dat de maaltijden goed zijn afgestemd op de individue. Wanneer iemand in het ziekenhuis heeft gelegen is het eten van voldoende proteïnen een belangrijk onderdeel van het herstelproces. De maaltijdservice kan hier een uitkomst in bieden. Elke dag een verse maaltijd eten die je eenvoudig in de magnetron of oven kunt opwarmen. Ideaal. Zo hoeft niemand naar de supermarkt of zelf te koken.

carrots-cucumber